2018.10.10

Zene az őszben – Hangverseny

A Kónya ádám Művelődési Ház szervezésében október 13-án, 18 órától kerül sor a Zene az őszben hangversenyre, a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus templomban. Az eseményen három kovászna megyei kórus a Cantus Firmus Vegyeskar, a Pastorala Kamarakórus és a  Magyar Férfidalárda, valamint a debreceni Universitas Trio adnak koncertet. Az hangversenyen a részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Műsoron:

Cantus Firmus Vegyeskar

Giuseppe Ottavio Pitoni: Szálljon fel énekünk

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Búcsú az erdőtől

Birtalan József: Kiöntött a Kis-Küküllő

Gárdonyi Zoltán: Sárgul már a fügefalevele

Pastorala Kamarakórus

G.P. Teleman: Ave Maria

Farkas Ferenc: Vallon szerenád

Henry Purcell: A rigók

Barrie Carson Turner: You raise me up

Gordon Young: Alleluja

Magyar Férfidalárda

László Attila: Jelige

Andreas Rauch: Őszi dal

Seprődi János: Régi székely katonadalok

Orazio Vecchi: Rajta hát cimborák

Zoltai Mátyás: Emelem poharam

Universitas Trio – Debrecen

Művek a következő zeneszerzőktől: Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Gabriel Fauré, Fritz Kreisler, Sergey Rachmaninov, Kodály Zoltán, Weiner Leo

A darabokat bemutatja dr. Duffek Mihály a debreceni egyetem professzora.

 

A koncertet adó kórusok ismertetője:

A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda 1921. február 1-én jött létre, 38 taggal. Alakulásának majd kibontakozásának és felemelkedésének hőskora a Második Világháború végéig számítható.

A Dalárda a „Száztagú Székely Férfikórus” összesített kórusnak a tagja. Együttműködik a Péti Férfikarral, a Siófoki Dalkör Egylettel, valamint a fent említett összesített kar férfidalárdáival.

A Dalárda repertoárját meghatározza nemzetünk nyelvápolása, de ugyanakkor vallásos, világi-klasszikus művek, bordalok, huszár-katonadalok, népdalfeldolgozások is alkotják. Munkája eredményét több elismerő oklevél is bizonyítja.

László Attila karnagy 42 év karvezetés után, idős korára való tekintettel 2014-ben a karmesteri pálcát ünnepélyesen átadta Jakab Árpád karnagynak, aki igyekszik beilleszkedni a kórus életébe, hangulatába, a dalárda pedig igyekszik elfogadni új stílusát, repertoárjait, elvárásait.

A Cantus Firmus Vegyeskar 1980-ban alakult lelkes pedagógusokból, Lászó Attila zenetanár vezetésével. A kórus és karnagya 1995-ben megkapta az EMKE díszoklevelet, ami igen magas kulturális kitüntetésnek számít az erdélyi magyar dalosok körében. A minősítő hangversenyen 1997-ben a rangos, nemzetközi zsűri Fesztivál fokozattal tünteti ki a kórust. László Attila karnagy 2014 őszén a karmesteri pálcát ünnepélyesen Jakab Árpád karnagynak adta át.

A számos megyei és országos szereplésen túl külföldön is énekelt a kórus: Magyarország, Vajdaság, Lengyelország, Hollandia, Németország, Ausztria.

Említésre méltó a 2017-es olaszországi „Alta Pusteria” Nemzetközi Kórusfesztiválon való részvétel, ahol 17 országból 95 kórus mutatkozott be.

A Pastorala kamarakórus 1994-ben alakult Cseh Béla zenetanár vezetésével. A kórus karnagyai 2004-től Szántó Kinga és Szántó Zsombor. A Pastorala évente szervez kórustalálkozót, ahol a többi városi, megyei és megyén kívüli baráti kórusok vesznek részt, ugyanakkor részt vesz évente az ezek által szervezett rendezvényeken. A kórus repertoárját a sokszínűség jellemzi, ahol megférnek egymás mellett a különböző korok művei a kezdetektől napjainkig, a vallásos zenétől a népdalfeldolgozásokig, továbbá elsődleges céljának tekinti főképp az anyanyelven való éneklés szorgalmazását.

A koncertet adó hangszeres művészek ismertetője:

Ami az Universitas Trió hangversenyein időről időre megszületik, az általában zenei-szellemi csemege. A trió 2009-ben alakult a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzorai együttműködésével. A zenészek azóta Európa számos országában adtak koncertet. A trió tagjai Fátyol Rudolf hegedűművész, a Dinu Lipatti Filharmónia vezetője, Duffek Mihály zongorista, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának rektora és Molnár Zsolt csellóművész, szintén a debreceni egyetem rektora. 

Dr. Duffek Mihály tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Zempléni Kornél zongoraművész osztályában. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja és a zongora tanszék vezetője. A hazai és a nemzetközi hangversenyélet szereplője szólistaként, kamaraművészként. Rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és külföldön. Zongoraversenyek zsűrijének tagja, valamint 2008-ban Csokonai díjat kapott. 

Molnár Zsolt csellóművész, a debreceni kamarazene-képzés köztudottan lelkes és sikeres apostola. Tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult tovább. Közben továbbképzéseken vett részt Moszkvában és Luzernben. Több évig aktív tagja volt a „Phoenix" kamarazenekarnak, 2011-től pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánjának nevezték ki. 

Dr. Fátyol Rudolfot, az erdélyi magyar hegedűművészt sokak számára nem kell bemutatni, hiszen a szatmári filharmónia vezetője évek óta, Európa-szerte öregbítik Románia, illetve Szatmárnémeti hírnevét. A hegedűművész 2011-ben a Román Kulturális Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa lett.

 

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!