Hobbi Cserebereklub

Sepsiszentgyörgyön a gyűjtésnek, elsősorban is a bélyeggyűjtésnek nagy múltja van. Hogy ne érezze senki sértve magát, az egykori nagyok közül egyetlen nevet emelek ki Dr. Latzin Sándort, a kitűnő sebészt, akit messze földön ismertek, bélyeggyűjtőként is. Életében Ő is tagja volt klubunknak.

A klub a háború utáni években folyamatosan működött több helyen, de legtöbbet a Szakszervezetek Művelődési Házában. Annak bezárása után vendéglői asztalokra szorultunk. Amikor a Mihály Vitéz téren a Sima-féle vendéglő is bezárt, szó szerint az úton maradtunk. Ekkor kértük meg Dulányi B. Aladár igazgató urat nem-e fogadna be a Művelődési Ház pincéjébe. Mivel összejöveteleinket hetente szerda délután 4 órától tartjuk, semmi akadálya nem volt, hogy erre a megfelelő helyre kerüljünk. Itt találkozunk immár jó 9 éve. Sajnos pontos dátummal nem szolgálhatok, mivel három év után naplónkat, kiállítási vendégkönyvünket felelőtlen egyének ellopták. 2011 óta új naplót vezetünk.

A hobbyra, gyűjtésre, az emberek többsége nagyon furcsán tekint, róla furcsán vélekednek is. Van aki azt kérdezi, mi értelme van az egésznek? Mi értelme annyi kacatot, szemetet bevinni a lakásba? Mi lesz a gyűjteményeddel, ha majd meghalsz? Egyszerűen eldobják! Mások azt hiszik, hogy milliókat érő vagyont gyűjtöttél össze. Volt olyan eset, hogy valaki odaállított két berakóvaltele bélyeggel, hogy becsülnénk föl mennyit ér az egész. Amikor közöltük vele, hogy mennyit kaphat érte, meg volt botránkozva, mert azt hitte, hogy a kapott pénzt felpótolja és vesz egy autót belőle. Mások azzal gyötörnek, hogy hány bélyeged van, hány jelvényed van? A gyűjtőt nem ez érdekli, hanem, hogy minél teljesebb legyen a gyűjtemény, a tematika.

A gyűjtés egy hasznos szenvedély! Ha egyszer megfertőződtél, többet nem tudod abbahagyni. Célja, nem egy vagyont összehordani, hanem valami szépet, hasznosat létrehozni, ami nemcsak téged gyönyörködtet, hanem a társadalom számára is jelentőséggel bír, mivel minden egyes gyűjteménynek, darabnak kortörténeti, kultúrtörténeti értéke van. Lásd a Haszmannék múzeumát Csernátonban, ami az idős Pali Bácsi magángyűjteménye darabjaival kezdődött, a Beke Ernő ’’Gyűjtemények Házát’’ Kézdivásárhelyen, ugyancsak Beke Ernő vagy József Álmos kiadott könyveit, amelyek alapját a képeslap gyűjtés, vagy Dr. Ütő Gusztáv borvizekről szóló tanulmány kötetét, ahol a borvizes címke gyűjtése szolgáltatták az alapot. Tehát nem vagyunk habókosak, sem elmezavarodottak.

Összejövetelünkön átlagban 10-15-en vagyunk jelen, de közbe-közbe betérnek ismeretlen személyek is, köztük számos gyűjtő is, akiket ilyen-olyan tematika érdekelne, de ezek általában nem következetesek. Egy-kétszeri jelenléttel nem tudsz kapcsolatot kiépíteni a téma keretében, mivel gyűjteményeinket, az egészet nem tudjuk hátunkon hordozni, mint csiga a házát. Időnként meglátogatnak kézdivásárhelyi, kovásznai, brassói gyűjtők is. Mi is rendszeresen látogatjuk a negyedévenként Brassóban megrendezett gyűjtemények börzéjét, ahol sok hasznos dolgot tudunk eladni, vásárolni, elcserélni, kapcsolatot kiépíteni más gyűjtőkkel az országból, de akár külföldiekkel is.

Nálunk elsősorban mindenki bélyeget gyűjt. Ezek közül is messze kimagaslik Szén Zoltán lyukasztott bélyegeinek gyűjteménye, Rákosi István antarktiszi kutatóállomások bélyegei, borítékai, Ferencz János madaras bélyegei, és sok más tematika. Vannak akik többfélét gyűjtenek: Luffy Jenő bizonyos pénzérmeket, Fodor Sándor pénzérmeket, telefonkártyákat, kártyanaptárokat, stb., Ütő Gusztáv a címkék mellet kártyanaptárt, telefonkártyát, söröskupakokat, söröspohár alátéteket, parafa dugókat, stb., Botos Ferenc jelvényt, gyufacímkét, grafitceruzát, kártyanaptárt, telefonkártyát, stb.

Részt vettünk kiállításokon is. Itthon a lehetőségek korlátozottak, mivel nincs egy olyan termünk, amit be lehet zárni. Így a kiállított tárgyakat reggel kiraktuk, délután összeszedtük, mert azok szigorú felügyeletet igényelnek. Termet bérelni nem tudunk, ahhoz nincs pénzalapunk. Botos Ferenc és Fodor Sándor, valamint Fodor Gábor (aki tolószékével nem tudja látogatni a klubot) többször állítottak ki Kézdivásárhelyen, országos kiállításon is. Botos Ferenc alapító tagja a Romániai Jelvénygyűjtők Egyesületének és állított ki Petrozsényben is. Nem klub-tag is állított ki, pl. Lakatos Béla cigaretta és szivar gyűjteményt. Bélyeget kiállítani nem tudunk, ahhoz speciális üvegezett állványok szükségesek, ami nem áll rendelkezésünkre.

Klubunk legaktívabb tagjai: Szén Zoltán, Ütő Béla, Rákosi István, Luffy Jenő, Fodor Sándor, Ferencz János, Kisgyörgy Olivér Brassóból, József Álmos, Botos Ferenc, Heldsdörfer Huber, Rusz Árpád, Dumitru Mircea, Lázár Prezsmer Endre, Horváth Ákos tanuló, egy ideig rendszeresen jártak Dr. Ütő Gusztáv, Ovidiu Condrea, Sántha Géza, néhai Solymosi Béla, ritkábban Szabaday Rudolf, ifj.Préda Barna, utóbbi időben Móra Gábor, Illyés András, Sipos Jenő Brassóból.

Várunk újabb jelentkezőket. Nem kell fizetni!

Botos Ferenc a klub önkéntes vezetője

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!