2018.03.14

Ünnepeljük együtt március 15-ét

Idén is méltóképp ünnepelik az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóját Sepsiszentgyörgyön, melynek egyik díszmeghívottja Dr. Lázár János lesz, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter.

Az öt napos eseménysorozat szombaton, március 10-én kezdődött a Gáll Lajos Futókör emlékfutásával. Hétfőn kokárdakészítő műhelyt tartottak a Kónya Ádám Művelődési Házban a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központjasepsiszentgyörgyi irodájának jóvoltából.  Kedden a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme adott otthont a Húszforintos Katonától Gábor Áronig. Az 1848-1849-es háromszéki események nyomában címet viselő Shenk figurák kiállításának.

Az idei megemlékezés egyik kiemelt momentuma március 14-én, 18 órától az Erzsébet parkban felújított 1848-1849-es honvéd emlékmű ünnepélyes avatása lesz.  Az eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők, ugyanakkor felkérik a város lakóit, ha szeretnék, ez alkalomból egy szál virággal tisztelegjenek a forradalomban elesett hősök emléke előtt, a hivatalos koszorúzásra másnap fog sor kerülni.

Március 15-én, csütörtökön délelőtt koszorúzások lesznek a sepsiszentgyörgyi, szotyori és kilyéni emlékműveknél, majd 16 órától kezdődik az ünnepi műsor Sepsiszentgyörgy főterén. Az előző évekhez hasonlóan, az idei ünnepséget is lovas felvonulás előzi meg 14 óra 30 perctől a város keleti és nyugati részéből.

Ünnepi beszédet tart Antal Árpád polgármester, Dr. Lázár János miniszter, Adorján Dezső Zoltán püspök, és az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett szónokverseny nyertese, Szász Tímea-Orsolya. Ünnepi műsorral készülnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai és közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, valamint az egyesített kórus.

Ez alkalomból kerül sor a Szimfonikus Hangversenyévad ünnepi előadására is, amelyen a Georgius és Csíki kamarazenekarok koncerteznek este 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!