2017.11.09

Klasszikus zene fiatalos lendülettel

vibrate!session Sepsiszentgyörgyön

Jövő héten kezdődik Sepsiszentgyörgyön a vibrate!session kamarazenei fesztivál, amely a brassói vibrate! fesztivál kistestvérének számít, az eseményről csütörtökön számolt be Knop Ildikó, a Kónya Ádám Művelődési Ház program és projekt iroda vezetője, Vlad Maistorovici zeneszerző, hegedűművész, a  vibrate! fesztivál alapító és művészeti igazgatója és Mădălin Iacob, a Paul Constantinescu Egyesület alelnöke.

Nemzetközi meghívottak klasszikus műveket kortárs érzékenységgel szólaltatnak meg, ez a vibrate!session koncertjeinek védjegye, vezette fel Knop Ildikó az ötnapos rendezvény alapgondolatát. Öt nap, öt rendkívüli koncert, tíz fiatal, nemzetközileg elismert zeneművész – ezt kínálja Sepsiszentgyörgy új zenei fesztiválja, amely november 15-19. között zajlik.

A vibrate! fesztivált idén harmadszor szerveztük meg Brassóban, minden évben tartunk egy karácsonyi koncertet Bukarestben is. A sepsiszentgyörgyi vibrate!session pedig egy újabb lehetőség, hogy máshol is megteremtsük azt a csodálatos hangulatot, amit Brassóban nyaranta megtapasztalhattunk. Szeretnénk a kamarazenét minél közelebb hozni az emberekhez, hiszen úgy gondoljuk, hogy a klasszikus zenének is helye van a mindennapokban, nem elzárt helyen kell tartogatni. A klasszikus zene szólni tud hozzánk, a mindenkor emberi érzékenységet meséli el” – mondta el Vlad Maistorovici, aki azt is leszögezte, a háromszéki rendezvénynek is lesz sajátos hangulata.

A fesztiválnak van néhány izgalmas kísérő rendezvénye – ismertette Mădălin Iacob, a Paul Constantinescu Egyesület alelnöke, aki azt is elmondta, hogy a vibrate! eseményeket eleve úgy képzelték el, hogy megmutassák, a klasszikus zene nem poros, idejétmúlt műfaj, hanem igenis fiatalos lendülettel lehet és kell találkozási lehetőséget teremteni, párbeszédet kialakítani a közönséggel, ezért a vibrate! programokon beszélnek is a zenészek, mesélnek az előadott zenéről.

Az első két koncertnek a helyszíne is fontos, a Krisztus Király templom tekintélyes épület, nagy befogadóképességgel – ezért is első estére hangsúlyosabb narratívájú műveket választottak, míg a vártemplomi koncert programját a klarinét és a kvartett egymásnak felelgető játéka határozta meg, utalva arra, hogy a templomot erőd veszi körül. A harmadik koncertet az unitárius templomban tartják, Messiaen Kvartett az idők végezetére című művét szólaltatják meg, amely Jelenések könyvére épül, a koncert címe, Az idők végezete azt is sugallja, hogy a zene meg tudja állítani az időt, ez pedig olyan csoda, amit akkor tudunk megtapasztalni, ha élőben hallgatunk egy művet. A negyedik koncert az idén ötvenéves Dan Dediu zeneszerzőt köszönti, a román posztmodern zene markáns alakja személyesen is jelen lesz az eseményen, Dediu épp olyan magával ragadó egyéniség, mint a zenéje, mondta el Vlad Maistorovici. A fesztivál zárókoncertjén a klasszikus zene és a jazz találkozásának különböző szintjeit lehet megtapasztalni, Luiza Zan jazzénekesnő közreműködésével – részletezte a programkínálatot Vlad Maistorovici.

A meghívott művészek kapcsán elmondta, legtöbbje olyan fiatal zenész, akik az európai, nemzetközi klasszikus zenei világban már elismertséget szereztek, például a Romániába első alkalommal érkező amerikai csellista, Bartholomew LaFollette, a sokoldalú olasz zongorista, Dario Bonuccelli, Nagy-Britanniából Jenny Lewisohn.


A nyitókoncertnek a Krisztus Király katolikus templom ad otthont, november 15-én, szerdán 19 órától, műsoron A. Pärt, W.A. Mozart, M. Ravel művei szerepelnek, előadók: Dario Bonuccelli (zongora & orgona), Diana Ionescu (zongora), Vlad Maistorovici (hegedű), Andrei Stanciu (hegedű), Jenny Lewisohn (brácsa), Bartholomew LaFollette (cselló).

All 4 One címmel tartják november 16-án, csütörtök este a Vártemplomban a fesztivál második koncertjét, amelyen I. Stravinsky, J. S. Bach, J. Brahms műveit szólaltatja meg Harry Cameron Penny (klarinét), Vlad Maistorovici (hegedű), Andrei Stanciu (hegedű), Jenny Lewisohn (brácsa), Bartholomew LaFollette (cselló).

November 17-én, pénteken 19 órától az unitárius templom ad otthont a Fin du temps című koncertnek, amelyen Messiaen Kvartett az idők végezetére című művét szólaltatja a Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (hegedű), Colin Alexander (cselló), Harry Cameron Penny (klarinét), Dario Bonuccelli (zongora).

November 18-án, szombaton 19 órától az unitárius templomban tartott Le globe pirate: Dan Dediu @ 50 című koncerten köszöntik az ötvenéves születésnapját ünneplő Dan Dediu zeneszerzőt, aki személyesen is jelen lesz az eseményen. Műsoron Ș. Niculescu, D. Dediu, Ligeti György művei, előadók: Bartholomew LaFollette (cselló), Andrei Stanciu (hegedű), Emma Rotomeza (hegedű), The Mercury Quartet: Mercury Quartet: Vlad Maistorovici (hegedű), Colin Alexander (cselló), Harry Cameron Penny (klarinét), Dario Bonuccelli (zongora). A koncert elején közönségtalálkozót tartanak, jelen lesz Dan Dediu zeneszerző, Vlad Maistorovici hegedűművész, Dario Bonuccelli zongoraművész, Harry Cameron Penny klarinétművész.

November 19-én, vasárnap 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Dohnányi Unlike Jazz címmel tartják a zárókoncertet, műsoron J. S. Bach, D. Ellington, M. A. Turnage, S. Rachmaninov, Dohnányi Ernő, előadók: Luiza Zan (ének), Diana Ionescu (zongora), Dario Bonuccelli (zongora), Harry Cameron Penny (klarinét), Vlad Maistorovici (hegedű), Andrei Stanciu (hegedű), Emma Rotomeza (brácsa), Bartholomew LaFollette (cselló).


A fesztivál kísérőrendezvényeként a Tein Teaházban Sasha Meret román-orosz származású, New Yorkban élő képzőművész grafikai kiállítását lehet megtekinteni november 15-től kezdődően. Két közönségtalálkozóra is sor kerül: november 16-án, csütörtökön 21 órától a Tein Teaházban Bartholomew LaFollette amerikai csellistával és Diana Ionescu zongoraművésszel, november 18-án, szombaton 19 órától az unitárius templomban tartott Le globe pirate: Dan Dediu @ 50 című koncertet követően Dan Dediu zeneszerzővel, Vlad Maistorovici hegedűművésszel, Dario Bonuccelli zongoraművésszel, Harry Cameron Penny klarinétművésszel szerveznek beszélgetést. A Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneszakos diákjainak a vibrate! sessionra érkező zenészek mesterkurzust tartanak.


A november 15–19. között zajló fesztivál koncertjeire a teljes árú jegyeket 25 lejért lehet beszerezni, diákok és nyugdíjasok kedvezményesen 12 lejért válthatnak belépőt, az öt napra szóló bérlet ára 100 lej.

A november 19-én, vasárnap 19 órától Dohnányi Unlike Jazz címmel megtartott koncertre érvényesek a hangversenybérletek.  

Jegyeket online lehet váltani a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér 1. sz.) hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között, valamint egy órával a programok kezdése előtt.

További információk a vibrate!sessions Facebook-eseményen.

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!