2017.10.17

Családok főszerepben – verőfényes hétvégén zajlott a 7. Őszi vásár

Igazi családi ünneppé vált a hetedik Őszi vásár, melyet a hétvégén tartottak Sepsiszentgyörgyön. A szervezők felvállalt célja volt, hogy a gyerekes családokat szólítsák meg rendezvényükkel, így a főteret elsősorban az aprónépnek szóló játékok töltötték meg, míg a felnőttek a vásári csárdában vagy az igényes kézműves vásárban tölthették idejüket, természetesen a koncertek és előadások sem maradhattak el, ebben az évben is a népzenére és a világzenére került a hangsúly. Ahogy már megszokhattuk, most is lehetett szalmában ugrálni, a gyerekek kedvenc helyszíne volt és ott vigyázta a vásáros közönséget a két óriásszalma bábu is, amelyet ezúttal is gyakran kerestek fel a fotózkodni vágyók. Idén a napsütéses, kellemes őszi időjárás is kedvezett a szabadtéri programoknak, a város főterén többezren fordultak meg a két nap alatt.

Főleg kézügyességet igénylő, rendkívül kreatív és szemnek tetsző játékokkal várták a képtár előtti vásártéren a gyerekeket a Caritas Családsegítő Szolgálatának önkéntesei, aki a próbákat teljesítette gombocskát kapott, amelyet aztán levásárolhatta a vásári boltba vagy adományként felajánlhatta a rászoruló családoknak. Mellettük a Míves Ház tanítványait lehetett megtekinteni, a fazekasság, nemezkészítés, bőrművesség, tűzzománc és kosárfonás mesterségét megismerni, de volt, amit ki is lehetett próbálni. A tér másik felén a magyarországi Kőnig Zsolt, azaz Toma és csapata idézte meg játékokon keresztül a középkori vásárok világát, aki belépett ebbe a játékba máris úrhölgyként és lovagként kellett a főleg gyorsaságot, leleményességet, egyensúlyérzéket igénylő próbákat kiállnia, a fizetség természetesen itt nem is lehetett más, mint kerámiából készült garas.

A gyermekeknek felállított vásári boltban közel 650 portéka kelt el, volt, aki játék textilzöldséget, mókásra faragott töklámpást vagy nemeztárgyat vitt haza, az édesszájúak mézeskalácsot és mézet tette a batyuba, de elkeltek a drága könyvek is. Aki pedig nem jutott vásárfiához, jövőre tette el garasait, hiszen egy év múlva folytatódik a gyűjtögetés.

A méhek csodálatos világát ismerhette meg az, aki felkereste a mézessátort, itt nemcsak mézet lehetett kóstolni, hanem az érdeklődőknek szívesen meséltek a méhészetről is a kezdeményezők. Üveglap mögött, közelről is meg lehetett csodálni a szorgos méheket, a gyerekeknek pedig többféle foglalkozást is tartottak, Demeter Éva a Méhkirálynő történetét papírszínház segítségével mesélte el és akit érdekelt, kipróbálhatta, hogyan lehet méhviaszból gyertyát készíteni. 

A népzene, néptánc minden évben hangsúlyos szerepet kap az Őszi vásáron, a szombati színpadi programot a jól ismert és kedvelt Folker együttes és Benkő Éva gyermektáncháza indította, majd a Tőkés, Dezső és Mocsel család mutatta be hogyan kötheti össze a néptánc olyan családok életét, akik teljesen más utat járnak be a mindennapokban. Este az Égvilág koncertjét követően lépett színpadra a magyarországi Söndörgő együttes, amely lendületes produkciót mutatott be, elbűvölve a sepsiszentgyörgyi közönséget.  Vasárnap a HolddalaNap magyarországi, világzenét játszó együttes keretezte a színpadi produkciók sorát, a fülbemászó muzsika sokáig kísérte hallgatóit. A Spontán együttes alapozta meg a hangulatot Nicolae Voiculeţ pánsípművész fellépése előtt, aki virtuóz módon ismertette meg különleges hangszerét a közönséggel.

 A méz nagykövetei az Őszi vásárban – megalakult a Háromszéki Mézlovagrend

Az idei Őszi vásár központi témája a méz volt, vasárnap délben a rendezvényen látványos ceremónia keretében alakult meg a Háromszéki Mézlovagrend, Balla Nóra mézkirálynő nyolc háromszéki méhészt ütött lovaggá. Balogh István kálnoki, Deák Mihály kézdivásárhelyi, Gecse László zaláni, Haralyi István és Lukács Attila ozsdolai, Kovács József sepsiszentgyörgyi, Nagy Zoltán zabolai, Pál István kőröspataki méhész vált a mézlovagrend tagjává, vállalva, hogy népszerűsíti a méhészeti termékeket, hozzájárul a háromszéki méhészek jó hírnevéhez. 

Deák Mihály, kézdivásárhelyi méhész, a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke elmondta, több mint hatvan magyarországi és Hargita megyei méhész érkezett a lovagrend megalakulására, és sokan vettek részt a helyiek közül is, Kovászna megyében közel százan foglalkoznak méhészettel.

Sepsiszentgyörgy támogatásáról és partnerségéről biztosította a háromszéki méhészeket Tóth B. Csaba alpolgármester, elmondta: a város ingyen biztosít helyet a méhészeknek, akik azt igénylik, mert fontosnak tartják a méhészek munkáját, hiszen ők is hozzájárulnak, hogy a lakosság minőségi, helyben előállított élelmiszerhez jusson. A Háromszéki Mézlovagrend tagjainak sok sikert kívánt, gratulált, hogy ez a szakma még aktívabbá válik, megjegyezve, hogy a lovagrend megalakításával magasabb fokú szerveződési szintre léptek, újabb fejezetet nyitva meg a háromszéki méhészéletben.

Az eseményen Fejér László Ödön, RMDSZ-es szenátor köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy a Kovászna megyei méhészek csakúgy, mint régen a céhek mesterei együtt dolgoznak. „Ki ne örülne akkor, amikor látja, hogy a méhek szorgos munkája után előállított termék meggyógyít, vagy segít szervezetünk egészséges működésében. Ugyanakkor e szakma művelőire nagy feladat hárul. Küzdeniük kell a rossz minőségű méz piachódítása ellen, és népszerűsíteni kell a jó minőségű méz fogyasztását” – hangsúlyozta a szenátor, aki a felső-háromszéki tejszövetkezet példáját hozta fel: a helyi termelők együttműködve érhetnek el jó eredményeket, közösen lépve piacra.

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!