2017.10.13

Kultúrában dolgozóknak szervezünk mini-képzést!

Október 16. és 20. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Saint George Startup Week elnevezésű eseményre, amely kezdő és haladó vállalkozók számára biztosít találkozási, tanulási és fejlődési lehetőséget.

A program, nyilván, nem ilyen egyszerű, mint hangzik, hiszen Startup kávézástól robotépítésen keresztül IT&C és Innovációs konferenciáig mindenféle érdekességre sor kerül a héten, és ebből a kavalkádból szeretnénk most egyet részletesen bemutatni.

Szerdán, október 18-án, reggel 10 órától kifejezetten kulturális startuppereknek szól a Kónya Ádám Művelődési Ház ajánlata, hiszen a független művészek egy olyan kategóriát alkotnak, amellyel a világ egyes helyein már komolyabban foglalkoznak, ám legtöbbször mégis valahogy a perifériára kerülnek, és számtalan érvényesülési nehézséggel küzdenek.

A Kisokos kulturális startuppereknek című kezdeményezés egy olyan előadás-sorozat, amelynek célja a független művészek vagy művészeti csoportosulások segítése. A romániai független kulturális szcéna még mindig alakulóban van, útkeresését nagyban befolyásolja az a tény is, hogy a működésüket segíteni hivatott legális keretek sem teljesen tiszták, gyakran egymásnak ellentmondó rendelkezések között kell eligazodniuk a kulturális piacra újonnan belépőknek.

A Saint George Start Up Week keretében megrendezett előadás-sorozatra szerdán, október 18-án kerül sor Köntés kávéház emeletén. A meghívott előadók négy nagy témakörben igyekeznek kapaszkodót nyújtani független művészeknek.

Szerda reggel 10 órától Csavar Noémi adótanácsadóval lehet beszélgetni a szabadúszók számára elérhető jogi formákról, illetve a hozzájuk rendelt adózási formákról, egyszóval egy kis pénzügyi eligazítóra számíthatnak a résztvevők.

Déli 12 órától Iulia Popovici színházkritikussal és kulturális szakértővel beszélgetnek az érdeklődők a romániai független művészek helyzetéről, valamint azokról a szerződés típusokról, amelyek elérhetőek az alkotók számára, és amelyek viszonylagos védelmet biztosítanak számukra egy-egy munkafolyamat során.

Délután 16 órától folytatjuk Veres-Nagy Tímea kulturális menedzserrel, aki ösztöndíj- és rezidens programokról fog beszélni, valamint nemzetközi együttműködési projektekről a kultúra terén.

Őt követi délután 18 órától Balázs Áron, a Székely Design Légió alapító tagja és kreatív igazgatója, aki a saját történetén keresztül mesél arról, hogyan lehet kreatív freelancerként betörni egy olyan piacra, amelyet jellemzően vállalkozók dominálnak.

A rendezvényre a belépés ingyenes, ugyanakkor az előadók és a szervezők egyaránt örömmel veszik, ha az érdeklődők előzetesen is jelzik részvételi szándékukat a kultura@sepsi.ro email címen.

A programról és az előadókról részletes információkat a Kónya Ádám Művelődési Ház Facebook oldalán létrehozott eseményben lehet olvasni A Practical Guide For Cultural stARTuppers néven, valamint a Művelődési Ház, Sepiszentgyörgy önkormányzata és a Saint George Starup Week hivatalos oldalán.

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!