2017.09.08

Rangos meghívottak a III. Nemzetközi Kovácstalálkozón

Huszonhat kovácsmester négy országból mutatja be míves portékáit Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 8–10. között a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával – jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében.

A rendezvény keretében az olaszországi Niko Giordani különleges fémötvözési-kovácsolási technikákat mutat be és itt lesz Magyarország egyelten női lópatkoló kovácsa, Kajas Viktória, aki vasárnap tart bemutatót. Az érdeklődők megtekinthetik, hogy készül a tehénpatkó, megtudhatják, hogy mi is a késdamaszkolás és láthatják az idelátogató kovácsokat munka közben a különleges látványműhelyekben. A szabadtéri rendezvény megnyitóját gazdag kulturális műsor kíséri és az érdeklődők helyben készült hagyományos ételeket is fogyaszthatnak a helyszínen.

2013-ban Nagy György olaszteleki kovácsmester kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Kovácstalálkozó és az előző kiadások sikerét látva a város felkarolta a rendezvényt, így idén ez az új főtéren kapott helyet, ismertette a rendezvény előzményeit Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. „Mi büszkénk kell legyünk arra, hogy a megyében van olyan kovácsmester, aki a családi hagyományt vitte tovább és a szakmaiság megszállottja. Az önkormányzat mindig felkarolta az ilyen jellegű hagyományőrző kezdeményzéseket” – tette hozzá az alpolgármester.

„Színes kulturális kiegészítő műsort szerveztünk a kovácstalálkozó keretében, amelynek része a művelődési ház Kincskeresők Néptáncegyüttesének és a Százlábú néptáncegyüttes műsora, valamint a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója. Az első estét pedig a Háromszék Táncegyüttes Az én mesém c. évadnyitó táncjátéka zárja” – emelte ki a találkozó kísérőrendezvényeit Dulányi B. Aladár, a rendezvényt szervező Kónya Ádám Művelődési Ház menedzsere.

Nagy György kovácsmester, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy külföldet többször megjárva, ötlött fel a gondolat, hogy miért ne lehetne itthon is egy találkozót megszervezni. A céhes világban inaskodás formájában terjedt a mesterség, manapság ilyen jellegű szakmai összejöveteleken van lehetőség megismerni a különböző irányzatokat. A harmadik kiadásra rangos szakmai találkozóvá nőtte ki magát a kezdeményezés, igazi szakmai bemutatókra, konferenciára és egy nagyszabású, közel 100 egyedi tárgyat számláló kiállítás bemutatására kerül sor. A kiállított tárgyakat nem lehet a helyszínen megvásárolni, ám a jelenlévő kovácsok szívesen tesznek eleget megrendeléseknek.

A rendezvény részletes programja elérhető a kultur.ro oldalon.

Szervezők: Nagy György ötletgazda, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partner: Székely Nemzeti Múzeum

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!