2017.09.01

Élő kovácsmesterség – III. Nemzetközi Kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön


III. Nemzetközi Kovácstalálkozóra kerül sor szeptember 8–10. között Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren. A rendezvény célja immár harmadik alkalommal is a hagyományos kovácsmesterség és a kovácsoltvas értékének bemutatása és népszerűsítése, illetve egy szakmai fórum megteremtése a romániai kovácsmesterek számára.

Székelyföldön még ma is él a kovácsmesterség hagyománya, és ez volt Nagy György kovácsmester indoklása is, amikor életre hívta a rendezvényt. A kovácstalálkozón az érdeklődők megtekinthetik a kovácsmesterek által otthon elkészített alkotásokat, látványműhelyekben ismerhetik meg a kovácsmesterség munkafolyamatait, valamint egy szakmai konferenciára és egy tanulmányútra is sor kerül a három napban. 

A résztvevő mesterek Olaszországból, Lengyelországból, Magyarországról és hazánkból érkeznek. Ők otthonról hozott, saját szerszámaikkal mutatják be mesterségük fortélyait és néhány saját készítésű tárgyat is magukkal hoznak a kiállításra. A színes program érdekességeiből a késpenge damaszkolást, a tehénpatkó készítését és a lópatkolást ajánlják a szervezők a közönség figyelmébe. Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola színpadi bemutatót tart és az érdeklődők kipróbálhatják a szablyavívás mozzanatait.

A rendezvény első napján szeptember 8-án kulturális műsor kíséri a rendezvény megnyitóját. Ez alkalommal tartja a Háromszék Táncegyüttes évadnyitó előadását 18 órától a Szabadság téren elhelyezett színpadon. A Furik Rita rendezésében készült  Az én mesém c. nagysikerű gyermekelőadást 2014-ben mutatták be, azóta Erdély összes nagyvárosában és számos szórványtelepülésen látható volt, több alkalommal turnéztak vele Magyarországon és Felvidéken, idén pedig az Egyesült Királyságban is színpadra léptek. A táncmesét összesen 85 alkalommal játszották, az évadnyitó előadás pedig búcsúztató is egyben, hiszen szeptember 8-án utolsó alkalommal lehet megtekinteni.

A táncmese a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből építkezik. Az alkotófolyamatban Prezsmer Boglárka és Benkő Éva segítették a rendező munkáját. Az előadás mesés zenei világának megteremtésében Orbán Ferenc és a Heveder zenekar működtek közre.
Ugyancsak pénteken lép színpadra a Kónya Ádám Művelődési Ház Kincskeresők Néptáncegyüttese, valamint a Százlábú Néptáncgyüttes.
A rendezvény részletes programja elérhető a kultur.ro oldalon.

Szervezők: Nagy György ötletgazda, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kónya Ádám Művelődési Ház
Partner: Székely Nemzeti Múzeum
 

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!