2016.11.25

A hang szeretetének magját el kell ültetni

Gyermekeknek szóló komolyzenei sorozattal bővül az idei sepsiszentgyörgyi hangversenyévad kínálata. Az erdélyi komolyzene meghatározó szereplője, a Leckehangverseny - sorozat ötletgazdája dr. Filip Ignác muzsikus, zenepadagógus. A progam célja a fiatal generáció komolyzene iránti érdeklődésének felébresztése, a zenei élmény személyiségre pozitívan ható erejének közös felfedezése, a jövő komolyzenei közönségének nevelése.

A szervezők elképzelése szerint magyar és román nyelven is követhetőek majd a koncertek, a négy részes sorozat előadásait minden esetben két alkalommal mutatják be a Tamási Áron Színház nagytermében, reggel 10 órától a kisiskolások ismerkedhetnek a komolyzenével, 12 órától pedig az 5–8-as diákoknak mesélnek a hangszerek. A 20 lejes bérletek a Kulturális Szervezőirodában vásárolhatók meg, az előadásokra a belépő egyszeri alkalomra 5 lejbe kerül.

Lesz-e érdeklődés tíz év múlva Sepsiszentgyörgyön a komolyzene iránt? – tették fel maguknak a kérdést a szervezők a hangversenytermek közönségének korosztályát figyelembe véve. A fiatalok megszólítását szem előtt tartva, a játékos tanulás és nevelés eszközeivel terveznek közelíteni a kisebbekhez, azzal a felvállalt szándékkal, hogy majd felnőtt korra a komolyzene értő hallgatójaként koncertek látogatójává válhassanak. A szimfonikus zene értékeléséhez, megszeretéséhez a zenei alapismeretek elsajátítása már gyermekkorban elkezdődik. Ehhez kíván társsá válni a leckehangverseny, ahol megismerhetjük a szimfonikus irodalom legjelentősebb műveit, megtanulhatjuk élvezni és szeretni a komolyzenét. „Ha most bekerül egy jó mag, minden esély megvan, hogy kikeljen és szárba szökjön – véli Filip Ignác szervező és ötletgazda a korai zenei élmény jelentőségéről. „Az aktív zenehallgatás közben működik a képzelet, a gondolatok megmozdulnak és a lélek szárnyra kel. Az egyéniség fejlődését pozitív irányba befolyásolja. A kreativitást előnyben részesítő módszerek megízleltetik a diákokkal az alkotás örömét, ösztönzik a gondolkodást és a fantázia működését. Ezt a stílusú lecke-tolmácsolást próbáljuk alkalmazni a hangversenyek keretében.” A kínálat leginkább a 3–8. osztályos diákokat szólítja meg, és annak is élvezhető élményzenei esemény lehet a leckehangverseny, akinek még semmilyen zenei ismerete nincsen.

A tavaszig tartó sorozatot Vivaldi Négy évszakja keretezi, e két koncert szólistát és mesélőt is szerepeltet. Novemberben Vivaldi népszerű művének Ősz és a Tél tételeit hallhatjuk, Péter Ernő hegedűművész és Adorján Csaba narrátor közreműködésével. Az ismert és közkedvelt zenét mindenki hallhatta már, ez számít az első valódi programzenének, azaz a konkrét történések és események zenei mondatokhoz, részekhez való társításának, így könnyebb asszociációs lehetőségeket ad a hallgatónak is. A zene megnyitja a befogadót, a történetek beindítják fantáziát, a konkrét zenei futamok, dallamfordulatok látványosan összeköthetők természeti képekkel, hangulatokkal, történésekkel. Majd a Codex Régizene Együttes közreműködésével a gyermekek világához közel álló régizene műfajából nyújtanak kóstolót a januári Muzsika királyok és hercegek korából címet kapó koncerten. Februárban a hangszerek világába hívnak barangolni, a reneszánszkori és a barokk kor birodalmába. Márciusban a Tavasz és Nyár versenyművek szólalnak meg a mesélő és a hegedűszólista vendégművészek által.

A szervezők minden koncert alatt a művészi élmény mellett fontosnak tartják a pedagógiai szemléletű megközelítést, hogy a hangversenyek élményzenévé válhassanak, illetve oktató-nevelő célokat is megvalósíthassanak.

Szervező: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!