Archívum

ALTUS kortárs művészklub

Célunk elsősorban kapcsolatokat teremteni, alkotó és befogadó között a gondolatcsere fontos része a művészetnek. A klub felkínálja a lehetőséget a bemutatkozásra, megnyilvánulásra külföldi és hazai művészeknek egyaránt, főként fiatal kísérletező kedvű alkotóknak; ezáltal létrehozva a művészek közti kapcsolatot, a műhelyszellemet.
A klub megnyitó kiállításán résztvevő művészek: Albert Levente, Éltes Barna, Kiss Iringó, Kolumbán Hanna, Péter Alpár, Sipos Gaudi Tünde, Vargha Mihály, Vinczeffy László és Gill Bradley (UK).
Az ALTUS kortárs művészklub tevékenységei között találhatnak kiállításokat, előadásokat, művészbemutatókat, dokumentumfilmek vetítését, zenei megmozdulásokat, egyéni vagy közös megnyilvánulásokat – nem csak a képzőművészet terén, hanem beleértve a zenét, irodalmat, színházat is.

A klub működése hetente zajlik, minden kedden 19.00 órától.

Az ALTUS KMK projektje nyitott, várjuk kísérletező kedvű fiatal alkotók jelentkezését.

A klub vezetője: Daczó Enikő, képzőművész.
http://picasaweb.google.ro/enikodaczo/CipoTematikusKiallitas#

http://picasaweb.google.ro/enikodaczo/Babaprojekt#

http://picasaweb.google.ro/enikodaczo/SzEPsegALTUSKortarsMuveszklub#

http://www.3szek.ro

http://www.kronika.ro

http://www.sepsiszentgyorgy.info

Holló Ernő Sajtópince

A klub megnevezésében szereplő “sajtó” bizonyos félreértésekre adhat okot: sokan gondolhatják azt, hogy a “sajtóklub” csak az újságírókra, média-munkatársakra, tollforgató emberekre számít, holott nem erről van szó. A Holló Ernő Sajtópince a tényleges és lehetséges olvasókat, nézőket, hallgatókat kívánja összehozni a sajtó, a média munkatársaival, szerkesztőivel, vezetőivel, kiadóival egy-egy őszinte beszélgetésre, hasznos vélemény-cserére.

Megalakulása óta, 2006 februárjától a Holló Ernő Sajtópince 75 találkozót szervezett. Bár a szerkesztőségekkel, stúdiókkal, főleg a távolabbi városokban működőkkel, bonyodalmasabb dolog egy ilyen találkozó összehozása, közel negyven szerkesztőséget és stúdiót láttunk vendégül, néhányat többször is a három és fél év alatt. Kolozsvárról például öt szerkesztőség járt nálunk (Szabadság, Művelődés, Korunk, Krónika, Magyar Kisebbség), Csíkszeredából három (Hargita Népe, Csíki Hírlap, Székelyföld), Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről és Kézdivásárhelyről kettő-kettő (Udvarhelyi Híradó, Polgári élet, illetve Népújság, Látó, innen a közelünkből pedig a Székely Hírmondó és a Székely Újság). A Sepsiszentgyörgyön működő három rádió, a Sepsi Rádió, a Régió Rádió és a Sláger Rádió, valamint a helyi, többször is nevet váltott televízió munkatársai is voltak vendégeink. A Cimbora, a Történelmi Magazin, a Kovakő, az Observatorul de Covasna szerkesztői, szerzőit is vendégül láttuk, de járt nálunk több ízben a brassói Brassói Lapok szerkesztősége is, és volt itt a baróti Erdővidék, a gyergyószentmiklósi Gyergyói Kis Újság, a Csernátoni Füzetek, a bukaresti Új Magyar Szó, a nagyváradi Várad és Erdélyi Riport munkaközössége is. A hazai sajtó és az elektronikus média számos kiválóságát, ismert tollforgatóját, műsorvezetőjét személyesen hívtuk meg több alkalommal is – megtisztelt jelenlétével Domokos Géza, Sylvester Lajos, Bogdán László, Márkó Imre, Flóra Gábor, Szekeres Attila, Kisgyörgy Zoltán, Fekete Réka, Ferency Csaba, Bíró Béla, Ambrus Attila, Willmann Walter, Erdély András és mások is. Meghívottjaink voltak még többek közt Tömöry Péter, Kovács László, Hlavathy Károly, Váry O. Péter, Haszmann Pál Péter, Bányai Éva, Ágoston Hugó, Szonda Szabolcs, Ferenczy Lajos Tibor, Kisgyörgy Tamás, Farczádi Botond, Gajzágó Márton, Péter Sándor, Kuti János, László Károly, Gazda Zoltán, Dali Sándor, Botos Ferenc, Hecser László, Jártó Kocsis Edit, Bálint Ferenc, B. Kovács András.

A Holló Ernő Sajtópince nevét a klub első vezetője, Magyari Lajos költő, közíró, a Háromszék főmunkatársa adta. Ambrus Attila, a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének (MÚRE) elnöke, a Brassói Lapok menedzser-főszerkesztője több ízben is felhívta rá a figyelmet, hogy a Holló Ernő Sajtópince az ország egyetlen folyamatosan működő magyar nyelvű sajtóklubja.

A résztvevők véleményéről, elvárásairól, elégedtettségéről, kifogásairól tanúskodnak a Holló Ernő Sajtópince vendégkönyvébe rótt sorok, amelyekből a továbbiakban ízelítőként néhányat közzé teszünk, azzal a megjegyzéssel, hogy a vendégkönyvbe mindenki szabadon beletekinthet.Jazzklub

A dzsessz a 20. század zenei világának meghatározó műfaja - az ötvenes évekig szórakoztató és tánczeneként örvendett nagy népszerűségnek Amerikában, a hatvanas évek elejétől azonban egyre inkább a művészi önkifejezés eszközévé vált. Napjainkban a nemzeti zenei hagyományok, valamint a különféle zenei műfajok és stílusok hatása határozza meg a sokszínű, változatos és folyamatosan alakulóban levő dzsessz-zenét.
Jazzklubunk célkitűzése ennek a műfaji sokszínűségnek, a közel másfél évszázad során teremtett, és ma már az egyetemes kultúra részét képező alkotásoknak a bemutatása, megismertetése az érdeklődőkkel.

Jazzklubunk tevékenysége: videó vetítéseket, audíciókat tartunk heti rendszerességgel – történeti, műfaji, előadók szerinti sorozatokba szerkesztve –, a rendelkezésünkre álló zenei anyagokból.
Eddig a Hangszeres előadók című sorozatban a következő művészeket mutattuk be koncertfelvételek, dokumentum- és portréfilmek révén: - Zongoristák: Duke Ellington, Michel Petrucciani, Thelonious Monk, McCoy Tyner, Ahmad Jamal, Oscar Peterson, Keith Jarrett, Dave Brubeck, Herbie Hancock, Chick Corea, Jacky Terrasson, Esbjörn Svensson, Vukán György, Binder Károly, Szabados György.

Téged, Önt, titeket, Önöket, ifjút és öreget szeretettel várunk péntekenként 20.00 órától a Pinceklubba.

Lázár-Prezsmer Endre, a Jazzklub vezetőjeTerefereklub

Nyitott klubunkban alkalmat kívánunk teremteni ahhoz, hogy az érdeklődők kellemes, családias környezetben, akár egy pohár bor mellett, szabadon elbeszélgethessenek a helyi önkormányzatok vezetőivel, politikusokkal, intézmények igazgatóival, menedzsereivel, lelkészekkel, írókkal, tanárokkal, művészekkel, üzletemberekkel és más kiemelkedő személyiségekkel. A divatos rádiós és televíziós talk-show műsorokban inkább az asztalhoz kiült vendégek és házigazdák beszélgetnek aktuális kérdésekről – a Terefere Klubban viszont minden vendégnek módja nyílik a közbeszólásra, kérdezésre, véleménynyilvánításra, ritka alkalom adódik tehát, hogy véleményüket megismerjük, közvetlen kapcsolatba kerüljünk velük. Ugyanakkor a vendégek számára is kiváló alkalom egy-egy klub-találkozó, hogy kapcsolatban maradjanak választóikkal, ügyfeleikkel, megbízottaikkal, a közösséggel, amit képviselnek.

A Terefere Klub 2006 februárjától 2009 májusáig összesen 77 találkozót rendezett, amelyeken mintegy száz meghívott vett részt, közülük néhányan a három és fél év alatt akár többször is. A Klub visszatérő vendégei közt említendő György Ervin prefektus, Albert Álmos és Antal Árpád András polgármester, Kozsokár Gábor alkotmánybíró, Márton Árpád képviselő, Demeter János és Tamás Sándor megyei tanácselnök, Kónya Ádám egykori múzeumigazgató, városi tanácsos, de tiszteletét tette nálunk Sztakics Éva, Czimbalmos Csaba és Bálint József alpolgármester, Vajda Lajos megyei alelnök, Incze Sándor, Török Áron, Kovács István és Márkus András lelkész, Bălan Ioan, Bokor Sándor, Fülöp László, Szász Károly, Bartha János vállalatvezető, Albert Ernő, József Álmos, Péter Albert, Páll Ferenc, Nagy Attila, Föcze Gyula, Nagy Gábor, Jancsó Árpád tanár, Szén Mária közjegyző, Haszmann Pál muzeológus, Hobincu Zoltán környezetvédelmi igazgató, Kolcza Jenő Gábor bírósági végrehajtó, László Attila karnagy, Szilágyi Zsolt magánénekes, Vinczeffy László képzőművész, László Károly, Kalamár György színművész, Puskás Attila, Török József, Józsa Csaba volt politikai foglyok, Derzsi Ede sportmester, Dali Sándor volt főszerkesztő és színházigazgató, Baricz István, a Caritas háromszéki koordonátora, Szentes Ádám és Tusa Illyés Kinga orvosok, Jánó Mihály művészettörténész, Vargha Mihály szobrász, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Fodor László, Balogh Ádám és Kiss Zoltán, az első háromszéki repülőgép építői, Dezső Erzsike háziasszony, aki a “nyugati” paradicsomban tapasztalt megaláztatásairól beszélt, és még sokan mások.

A Terefere Klub tevékenységének leghitelesebb minősítése, értékelése az a sokszáz bejegyzés, vélemény és köszönet, amelyet a klub vendégkönyvében olvashatunk. Természetesen csak néhány bejegyzést iktathatunk ide a hatalmas anyagból, jóformán szelektálás nélkül, inkább csak véletlenszerűen ragadunk ki néhány jellemzőbbnek érzett véleményt, minősítést.ELÉRHETŐSÉG

520009 - Sepsiszentgyörgy
Kossuth Lajos utca, 13 sz.
Tel. +40 267 352 460
email: muvhaz@planet.ro

Fenntartónk

2002 - 2016 © kultur.ro; cultura.ro - Minden jog fenntartva!